TGM – reakce na článek paní Martanové.

Žádné komentáře

Jelikož si paní Martanová dala takovou práci s článkem, který sice širokou veřejnost až tak nezaujal, snad jen skalní příznivce, tak se pokusím taktéž o pár postřehů a odhalení polopravd a lží v článku paní Martanové uveřejněných.

Smlouva samotná je napsaná tak, že laik nepozná, kolik bude stát m2 nové krytiny, což je hlavní a určující ukazatel pro výběr dodavatele. Ve smlouvě je uvedena pouze cena díla „ZŠ TGM Vimperk, 1 máje 268 – výměna střešní krytiny – I. etapa“, přičemž v celé smlouvě není specifikovaný ani rozsah I. etapy, ale pouze konečná cena 2.479.215,- Kč vč. DPH.

Věřím, že smluvní strany měly dost dobré důvody, proč nespecifikovaly rozsah 1. etapy. Plochu střechy se mi podařilo zjistit až z rozpisu prací a materiálu, kde je možno vyčíst položku:

  • Ochranný nástřik stávající krytiny o výměře 585 m2,
  • Montáž střešní krytiny Gerard o výměře 615 m2, kde se nevyjasněným způsobem plocha střechy zvětšila o 30 m2.

Propočtem vychází oprava střechy od vybrané pokrývačské firmy na 4.238,- Kč/m2 (při ploše 585 m2) resp. na 4.031,- Kč/m2 (při ploše 615 m2) včetně 15% DPH. Což je položka, která by se ve smlouvě moc výhodně nejevila.

Paní Martanová mistrně kamufluje i záruční dobu, (pro korektnost jsem použil Ctrl+C a Ctrl+V z jejího článku): „Na pokládku této krytiny měl pan majitel certifikát z roku 2006, na základě kterého poskytl dodavatel krytiny záruční dobu na 50 let.“

Podle smlouvy pokrývačská firma na položenou krytinu dala záruku standardních 60 měsíců, tedy 5 let, což určitě není 50 let a takto bych mohl pokračovat.

Obzvlášť nesouhlasím s odstavcem, podle kterého jsem měl pošpinit pověst pokrývačské firmy zejména tím, že předražila zakázku TGM. A proč s tímto tvrzení paní Martanové nesouhlasím? Stejná firma, která opravovala střechu na TGM, v roce 2015 na mé doporučení, pokrývala střechu našeho domu(SMB). Jedna z navrhovaných variant krytiny byl i systém GERARD. Z předloženého rozpočtu, který mám stále k dispozici, vycházel jeden m2od této firmy na necelých 2.260,- Kč, a to včetně 15% DPH a v tomto poměru by cena opravy I. etapy ZŠ TGM odpovídala částka cca 1.350.000,- Kč, a samozřejmě plus více práce s ohledem na složitost poležení krytiny, ale pořád je to o cca1.000.000,- Kč méně, než stála střech TGM.

K pokrývačské firmě mohu uvést, že se s majitelem znám již dlouhá léta a vím, že jeho firma odvádí výbornou práci. Z tohoto důvodu naše SMB zadala této firmě opravu střechy našeho domu. O to je mi tento stav nepříjemnější řešit, ale třeba jsou ve věci TGM skutečnosti, které mi nejsou známy, a třeba by se chtěl majitel firmy k této situaci sám vyjádřit.

Jelikož je obecně známá neuspokojivá finanční situace ve školství, tak bych spíš očekával, od takto úspěšné firmy, spíš jakýsi akt solidarity, sponzorství, anebo způsob vlastní propagace s následným poděkováním na měděné destičce, kdy pro školu, žáky a učitele se budou prezentovat s cenou, která pokryje firmě náklady s opravou střechy spojené, ale pro jednou výši zisku firmy upozadí.

A pokud se mám vyjádřit k dobré pověsti Rady města, napadá mě vhodný příměr, když už máme ty Velikonoce: Řezat, řezat a řezat.

Nezbývá než opakovat, že zadavatelé nesplnili svou povinnost vyplývající ze Směrnice č. 1/2014 – Zásady a postupy při zadáváni veřejných zakázek, tedy bez ohledu na tržní cenu zadané opravy střechy a diskriminací dalšího subjektu, který měl také zájem opravit střechu, bez snahy o dosažení maximálního využití finančních prostředků města, vybrali napřímo dodavatele, od kterého byla oprava střechy cca 2x dražší, než by byla v místě a čase její cena obvyklá.

Paní Martanová, chápu, že Vám svými články znepříjemňuji Vaše neomezené vládnutí, a to nejen s financemi Vimperka, a proto Vám dám jednu radu, jak se těmto nepříjemným atakům vyhnout. Chovejte se k Vimperské kase, jako by to byla Vaše soukromá, nebo spíš rodinná kasa, kde určitě vážíte každou investici. Ruku na srdce, nechala byste si opravit střechu na Vašem domu za 4.238,- Kč/m2?Pochybuji, ale v klidu hájíte špatné rozhodnutí, a to zejména pokud nejde o vaše peníze, tak je to vlastně jedno, milion sem, milion tam, o co jde, že?

Možná Vám uniká dost zásadní povinnost, která z Vaší funkce vyplývá. Vy máte peníze spravovat ve smyslu řádného hospodáře a ne je bezduše rozhazovat. Myslím, že je nejvyšší čas, abyste se přestali chovat, a teď mám na mysli nejen Radu ale i koaliční zastupitele, ve stylu: Po nás potopa!

PS.: Musím Vás pochválit za humornou vsuvku do Vašeho článku, tedy za odstavec asociující hlášku z filmu „Na samotě u lesa“, mám na mysli scénu: „To máte vápno, cement, cihly, tvárnice, překlady, trámy, krovy, latě, tašky, odpad, hřebíky, vruty, šrouby, dráty, dvojlinky, trojlinky, okapy…“moc jsem se pobavil, dobrý!

Předchozí příspěvek
Střecha ZŠ TGM.
Následující příspěvek
Otevřený dopis starostce města II.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Prosím, vyplňte toto pole.
Prosím, vyplňte toto pole.
Zadejte prosím platnou e-mailovou adresu.
Chcete-li pokračovat, musíte souhlasit s podmínkami