Není oslava jako oslava.

Žádné komentáře

Nejdříve jsem si myslel, že redakční glosa „Promarněná příležitost“ uvedená v magazínu Za krásnější Vimperk a napsaná panem Zdeňkem Jungvirtem (http://zakrasnejsivimperk.cz/?p=170868), bude dostatečné zhodnocení oslavy 540 let od povýšení Vimperka na město.

Po pondělním zasedání zastupitelstva města konaném dne 23.9.2019, kdy se nikdo z kompetentních činitelů  k této nepovedené oslavě nevyjádřil, rozhodl jsem se pozastavit se nad vlastním smyslem celé oslavy.

Nemohu si vzpomenout, zda město slavilo 510 let nebo 525 let anebo 530 let výročí od povýšení Vimperka na město a to asi proto, že se žádné takové oslavy nekonaly. Bývá zvykem slavit kulatá, půlkulatá maximálně čtvrtkulatá výročí.

Slavit 540 let od povýšení Vimperka na město byla podle mě snaha části vedení města, jak poopravit image na dosavadní ne moc úspěšné působení na radnici. Najednou na radnici chybí protivník, se kterým by se mohlo bojovat a na čí chyby by se mohlo vymlouvat. Získávání přízně po vzoru starověkého Říma „Chléb a hry“ funguje, ale určitě jí radnice nedosáhne městskou dopravou zdarma a podobnými oslavami. Myslím, že městu se ve formě neúčasti občanů na oslavě dostala pádná odpověď.

K samotné oslavě bych měl několik postřehů. Vimperk byl historicky cca od 17. století do konce druhé světové války pod značným vlivem občanů německé národnosti, kteří se nesmazatelně zapsali do dějin Vimperka.

Očekával bych,

  • že k výročí budou pozváni zástupci Freyungu, jako zástupci partnerského města,
  • že město pozve na vystoupení německou lidovou kapelu,
  • že pozve potomky velkopodnikatelů historicky působící ve Vimperku,
  • že pozve potomky padlých hrdinů z 1. světové války,
  • že pozve zástupce vojenských sil, resp. válečné veterány,
  • že součástí oslav bude ocenění občanů, kteří se zasloužili o rozvoj města,
  • že když město tak prosazuje zájmy na Vodníku, tak tam přenese i část oslav, kde by se mohli zapojit sportovci, kteří by tím mohli částečně kompenzovat dotace, které od města čerpají,
  • že město bude prezentovat to nejlepší, co v současnosti má, např. v kultuře – Dechový orchestr ZUŠ Vimperk, ve sportu – sportovce, kteří uspěli na mistrovství světa a olympiádě a z oboru průmyslu pozve zástupce firem Rhode-Schwarz, SAK, VAVI apod.    

Za 14 dnů titíž lidé působící ve vedení města (Ing. Samek), na odboru kultury (Mgr. et Mgr. Jiříková) a na pozici ředitele MěKS Vimperk (Mgr. Jiřička), jsou schopni zorganizovat celodenní zábavu pro občany Vimperka pod hlavičkou Zažít Vimperk jinak, kdy se vskutku jednalo o lidovou veselici i s možností finančně přispět na dobročinné účely.

Porovnáním obou akcí se dostavuje jakýsi pocit schizofrenie. Bohaté město investuje statisíce na oslavu povýšení Vimperka na město, kde vybírá vstupné od dospělých i dětí a na náměstí se odehrává spíš slavnost chovatelů drobného zvířectva (pozn. postřeh z glosy Z. Jungvirta) a hlavním večerním tahákem je vystoupení romské hip-hopová kapely Gipsy.cz.

Naproti tomu pár lidí ze spolků města je schopno zorganizovat úspěšnou celodenní sousedskou slavnost s bohatým programem a hlavně bez vybírání vstupného. Nepominutelnou skutečností je i vlastní neúčast vedení města na uvedených oslavách.

Jedná se o neochotu části užšího vedení města spolupracovat na image starostky a lidí, kteří se pouze vezou na vlně a nejsou ochotni resp. schopni pracovat pro občany města, i když je to jejich hlavní pracovní náplň? Začíná rozkol v užším vedení města?

Ze způsobu vystupování na jednání zastupitelstva se jeví předpoklad o rozkolu ve vedení města jako zcela reálný. Na zastupitelstvu vystoupila pouze starostka, místostarosta a úředníci města. Nebýt dotazů pana Kutila v diskuzi, tak by zastupitelstvo po dvouměsíčních prázdninách trvalo pouze cca 50 minut.

Na dotaz pana Kutila k termínu zahájení rekonstrukce ulice 1. máje se starostka kroutila jako had, než aby přímo řekla, kdy bude stavba zahájena, popř. popsala, jaké jsou v tomto projektu problémy. Stejný styl odpovědi zvolila i při dotazu na výši čerpání z úvěrových rámců nasmlouvané minulým vedením města do výše 180 miliónu korun, za velice „levné peníze“ s úrokem  1,28%  u úvěrového rámce ve výši 120 mil. Kč a úrokem 1,78% u 60 mil. Kč. 

Starostce se nedá upřít snaha o letité budování image „starostlivé tety“, která nikdy neřekne nic, co by jí mohlo v očích voliče nějak ublížit. Toto je zřejmě i důvod proč neodpovídá svým občanů na nepříjemné otázky. Přestože pani starostka už ani neodpovídá přímo zastupitelům města, tak si neodpustím další otázky:

Kdo navrhl a následně organizoval oslavu výročí 540 let od povýšení Vimperka na město?

Byla s programem oslavy seznámena Rada města?

Kolik stála celá oslava?

Kolik stálo vystoupení skupiny Gibsy.cz?

Jak vysokou dotaci město poskytlo na sousedskou oslavu Zažít Vimperk jinak?

24.9.2019

Předchozí příspěvek
Mgr. et Mgr. Jiříková – odcházení!
Následující příspěvek
Omluva Jaroslavu Pulkrábkovi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Prosím, vyplňte toto pole.
Prosím, vyplňte toto pole.
Zadejte prosím platnou e-mailovou adresu.
Chcete-li pokračovat, musíte souhlasit s podmínkami