Pivovarské terasy vs. parkování na Sojčáku

Žádné komentáře

Docela překvapivá zpráva na mě dnes (tj. 25.6.2022) vyskočila z Prachatického deníku.cz, ve kterém se píše, že vimperské Pivovarské terasy čekají na stavební povolení. A zpráva dále pokračuje, že projektová dokumentace na obnovu Pivovarských teras ve Vimperku už leží na stavebním odboru města a čeká na vydání územního rozhodnutí a stavební povolení.

Celkový koncept mi připadá smysluplný a vizualizace projektu představuje vznik příjemné odpočinkové zóny. Nepochybně se tyto terasy líbí bývalému radnímu Samkovi, u jehož nedávno zakoupeného domu budou terasy končit a i paní starostce, která když vyjde ze svého baráčku, tak bude mít lepší pohled než na bývalou uličku, která v minulosti dostala nechvalné označení „Posranka“. Ale věnujme se nákladům, co bude tato akce stát. Město pouze za studii revitalizaci „Posranky“ zaplatilo částku 2.413.950,- Kč a podle předběžných odhadů Odboru Investic a údržby budou náklady na revitalizace přesahovat částku 20.000.000,- Kč.  Tedy 22,5 milionu za pár opravených kamenný zdí, dlažební kostky, stromy a několik laviček? Asi už to úplně přestávám chápat. Studie, která kopíruje současný stav a k tomu přibude pár nových zdí, opraví se stávající zdi a město zaplatí takový balík?

Co na to asi řeknou obyvatelé Sojčáku, jak hezky si vedení města zvelebuje okolí svého bydliště a na jejich problémy s parkováním kašlou. Jsou to přibližně tři roky, co jsem na zastupitelstvu „loboval“ jako občan mimo jiné i za výstavbu parkovacího domu na Sojčáku, kdy jeho tehdejší cena byla cca 11 milionu korun. Předložený projekt, na který mimochodem bylo již vydáno stavební povolení, starostka svévolně změnila na parkovací dům o třech patrech s cenou přesahující 35 milionů korun a následně suše konstatovala, že na to město nemá peníze a pak celý projekt shodila ze stolu.

Této taktiky, tedy nesmyslně navýšit cenu projektu a pak ho pro nedostatek financí zrušit, jsme byli svědci již několikrát a paní starostka takto taktizuje zejména v případech svých nesplněných volebních slibů. Jako příklad mohu uvést notoricky známý Areál vodních sportů.

Připomínám, že v té době zastupitelstvo disponovalo  volnými finančními prostředky, za zmíněný nerealizovaný projekt Areálu vodních sporu, ve výši 120.000.000,- Kč. Paní Martanová se nikdy nezajímala, nezajímá se a nebude se zajímat, jak budou parkovat občané na Sojčáku, přestože v této lokalitě žije cca 3.500 občanů Vimperka, což je skoro polovina z celkového počtu obyvatel.  Jihočeši 2012 budou prosazovat výstavbu třípodlažního parkoviště, tak jak ho v létě roku 2018 navrhl pan architekt Kročák.

Jak bude parkoviště vypadat, nastiňuje studie, která počítá se vznikem cca 200 parkovacích míst, přičemž do samostatných podlaží se bude vjíždět:

Horní patro ze SNP vjezd před domem čp. 465  pod bodem č. 1

Střední patro ze SNP vjezd před domem čp 466 pod bodem č. 2

Spodní patro kopíruje současný vjezd na stávající parkoviště pod bodem č. 3

Pro přístup na jednotlivé parkoviště bude možno použít lávku s kruhovým schodištěm znázorněné pod bodem č. 4.

Vimperská kasa není bezedná, i když chování současné koalice tuto skutečnost zcela popírá, a přestože odpočinková zóna ve středu historického města má svůj potenciál, tak jednoznačná priorita pro hnutí Jihočeši 2012 ve volební období 2022 – 2026 bude řešení situace s parkování na Sojčáku. Opět nezbývá než připomenout, že parkovací dům mohl již dávno sloužit spoluobčanům, nebýt přezíravého chování současného vedení města k potřebám občanů na sídlišti. Ne nepodstatnou skutečností je, že v době plánované výstavby parkovacího domu byly ceny stavebního materiálu o více jak polovinu levnější než v současnosti.

Předchozí příspěvek
NÁVOD NA ŽIVOT PODLE JAROSLAVA DUŠKA
Následující příspěvek
Lidová moudra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Prosím, vyplňte toto pole.
Prosím, vyplňte toto pole.
Zadejte prosím platnou e-mailovou adresu.
Chcete-li pokračovat, musíte souhlasit s podmínkami