Otevřený dopis starostce města Vimperk I.

Žádné komentáře

Vážená paní starostko,

jako občan města, který Vám v minulosti ve svých článcích položil nesčetně otázek, na které jste nikdy neodpověděla, si Vám dovoluji zaslat otevřený dopis s několika zásadními problémy, které si žádají okamžité řešení.

  1. je to více než rok, co do Vašich rukou složil pan Ing. Martin Paštika slib zastupitele města Vimperk, ve kterém slíbil, že se bude řídit Ústavou a zákony České republiky. K tomuto slibu Vás sděluji, že pan Paštika více jak 5 let provozuje v areálu Vodník černé stavby, a to dva velkoplošné billboardy na pozemcích města Vimperk bez příslušného stavebního povolení, tedy v rozporu se stavebním zákonem. Tento stav za poslední rok, tedy v době kdy zastává funkci zastupitele města, nenapravil, a proto se domnívám, že tímto jednáním porušil slib zastupitele města Vimperk.

K mému tvrzení přikládám vyjádření Ing. Roberta Pročky, vedoucího odboru výstavby a územního plánování Městského úřadu Vimperk ze dne 29. 9. 2020, jako reakci na mou žádost ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím:

„Na parcely pč. 1815 a 1807/1 v k. ú. Vimperk nevydával stavební úřad podle současně platné legislativy žádné rozhodnutí ani opatření pro umístění a provedení stavby pro reklamu (o celkové ploše větší než 8 m2).“

K tomuto dále uvádím, že bez příslušných povolení provozuje pan Paštika další reklamní plochy větší než 0,6 m2 související s propagací jeho restaurace Vodník, a to v křižovatce ulic K Vodníku a Purkártova, a dále pak na autobusové zástavce Vimperk – Nemocnice.

  1. reklamní plochy jsou provozovány na Vodníku bez toho, aby pan Paštika za tuto reklamu platil majiteli pozemků, na kterých bez povolení provozuje zmíněné billboardy. Dle současných tržních cen se za jeden velkoplošný billboard účtuje 6.000,- až 12.000,- Kč/měsíc, a to podle specifických kritérií dosahu vlastní reklamní plochy resp. reklamy. Jelikož billboardy jsou umístěné tak, aby byly dobře viditelné projíždějícím sportovcům směřujících do sportovního areálu Zadov, který je zaměřen na celoroční sportovní vyžití a stejně tak turistům směřující za krásy Šumavy (Modrava, Kvilda, Srní, Vydra apod.), je reklama zaměřená na sport a turistický ruch zejména ubytování a občerstvení asi to nejlepší, co lze v tomto místě propagovat. Tedy částka ve výši 10.000,- Kč/měsíc za umístění reklamy je oprávněná a plně odůvodnitelná. Jednoduchou matematikou se dostaneme (2 billboardy x 12 měsíců x 5 let x 10.000,- Kč/měsíc) k částce: 1.200.000,- Kč, což je částka, kterou pan Paštika nezaplatil městské kase a stejně tak nic nezaplatil za další dvě zmíněné reklamní plochy.
  2. Pronájem osmi chatek v areálu Vodník je založen na základě rozhodnutí rady města č. 526 ze dne 17. 5. 2010 a sepsání nájemní smlouvě č. 70-002/10. Nájemní smlouva byla uzavřena na dobu určitou od 17. 5. 2010 do 22. 3. 2026. Výše nájemného byla stanovena na částku 70.000,- Kč/rok.

V bodu V. jsou uvedeny důvody vypovězení nájemní smlouvy ze strany pronajímatele ve lhůtě 30 dnů, kdy jeden z důvodů je i ten, že nájemce bude pronajaté nemovitosti užívat v rozporu s nájemní smlouvou. K nájemní smlouvě neexistuje žádný dodatek, který by panu Paštikovi umožnil výstavbu a provozování reklamních ploch na pronajatém pozemku a už vůbec neřeší situaci, kdy si pan Paštika zbuduje načerno billboard na pozemku města nesouvisející s předmětem nájmu.

Domnívám se, že tímto jednáním pan Paštika hrubě porušil podmínky nájemní smlouvy a vyzývám příslušné orgány, prostřednictvím paní starostky, aby nájemní smlouvu č. 70-002/10 v zákonné lhůtě 30 dnů vypověděly.

Jsem přesvědčen, že ztráta pro města z nájmu chatek bude zanedbatelná a samo město by mohlo vážit, v současné tíživé finanční situaci, provozovat své chatky, ke kterým jen v loňském roce byl vybudován nový vodovodní řad za více než 400.000,- Kč, což mimochodem představuje více než pětileté nájemné za tyto chatky. Když město bude pronajímat chatky ve stejné cenové relaci jako pan Paštika, který v sezoně 2021 nabízí ubytování v období duben – červen a září za 1.290,-Kč/den a v červenci a srpnu za 1490,- Kč/den za jednu chatku, tak jen za ubytování může město z osmi chatek a jednu sezonu získat přes 2.000.000,- Kč, a ne současných 80.000,- Kč/rok.

Vážená paní starostko, doufám, že k výše uvedeným problémům se postavíte stejně razantně, jako jste řešila situaci s odstavným parkovištěm, které městu nabídli manželé Kutilů, v době výstavby nového parkoviště v ulici Mírová, kdy toto parkoviště jste společně s panem Bohumilem Petráškem oznámili na Odboru výstavby a územního plánování Městského úřadu Vimperk jako černou stavbu a zařídili jste okamžitý a absolutní zákaz používání tohoto parkoviště občany Vimperka.

A taktéž doufám, že budete postupovat stejně nekompromisně, jako jste postupovala při udělení pokuty, která je v dějinách Vimperka nevídaná a přesáhla částku 400.000,-Kč.Pokuta byla uložena podnikateli Jiřímu Vávrovi, jehož rodina dlouhodobě kritizuje poměry ve městě, zejména způsoby podpory vybraným podnikatelům a celkovou politiku města. Práce rodiny Vávrů byla oceněna Nadačním fondem proti korupci, kdy spolek Vimpersko, kterým je tato rodina nedílnou součástí, obdržel v roce 2019 Cenu za odvahu. Důvodem udělení této pokuty bylo pouze opožděné zahájení stavby – nové výrobní haly firmy VAVI. K této sankci se pan Vávra sice smluvně zavázal, ale důvody opoždění zahájení stavby, které nemohl pan Vávra ovlivnit, město nezohlednilo a uplatnilo sankci v plné výši. Firma VAVI přinese Vimperským občanům tolik potřebná pracovní místa a takovýto způsob „podpory“ podnikání ve Vimperku je ze strany města neomluvitelný.

Předchozí příspěvek
Socha Johanna Steinbrenera
Následující příspěvek
I STŘET ZÁJMŮ JE KORUPCE  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Prosím, vyplňte toto pole.
Prosím, vyplňte toto pole.
Zadejte prosím platnou e-mailovou adresu.
Chcete-li pokračovat, musíte souhlasit s podmínkami